Klicker


Vad är Klickerträning för något?

Med en klicker och principerna för operant betingning, kan du shejpa en hunds känslomässiga tillstånd, precis som du kan shejpa vilket annat beteende som helst.


Att bara klicka och belöna lugnar ner hunden. När hunden utför ett beteende som du har bett om, så tänker hunden inte på sin rädsla eller någonting annat som gör hunden obekväm. En upptagen hund har inte tid att vara rädd. Hundens fokus är på uppgiften. Hunden kan därför ta beslut, även i en jobbig situation.


Det är ingenting magiskt med denna teknik som vi kallar klickerträning, annat än att den erbjuder ett språk som kan ”talas” av alla djur. Klicker ger oss en enkel och tydlig form för kommunikation mellan verbala människor och icke-verbala djur. Ljudet av klickern betyder samma sak, varje gång, för alla deltagare. Klicket blir som ett fotografi för hunden.


Informationen ger kraft till alla djur som hjälper till att forma deras attityd till den miljö där de lever. När djuret inser att det är i kontroll över sin egen omgivning och konsekvenserna av dess handlingar, så växer självförtroendet. Ljudet av klickern innebär att hunden har lyckats få den information som det behöver för att nå framgång. Med framgång kommer glädje och självförtroende för både tränaren och den som blir tränad.


Att klickerträning bygger upp självförtroende är anledningen till att det får dramatiska resultat med exempel omplacerade hundar. Hundar som har blivit övergivna, har ingen självkänsla. Allt de vet om och älskar har tagits ifrån dem. Ingenting i deras omgivning luktar eller låter känt. Klickern ger en pålitlig metod för förståelse och kommunikation i en helt främmande miljö. Den ger trygghet i en otrygg miljö.


Klickerträning sätter fokus på vad hunden gör rätt, i stället för vad hunden gör för fel. Klickertränaren letar efter och fångar de positiva delarna av beteenden, istället för de negativa. Det är inom de här ramarna som relationen mellan människa och hunden formas. Relationen byggs på förtroende och tränarens respekt för hundens förmåga att ta beslut. Relationen byggs inte på att den ena parten dominerar den andra; det är ett levande partnerskap mellan människa och hund.

 

Klicker är ett verktyg som jag ofta jobbar med. Hundarna lär sig snabbt och tycker det är roligt att träna. Även hundar som kanske inte har uppskattat träningen förut brukar bli ivriga av glädje när klickern kommer fram.Klicker 1 (Nybörjare)

Vad är en klicker? Kan den hjälpa mig med min träning med hunden? Hur används den och hur lär jag min hund att ljudet från en klicker är positivt?

Här lär vi oss grunderna i klickerträning. Vi betingar in ljudet så hunden lär sig att ljudet leder till belöning. Vi tränar bla in en valfri cirkuskonst.

Inga förkunskaper krävs, för alla hundar oavsett ras eller ålder. Kom ihåg att även den äldre hunden gillar att arbeta:)

Instruktör: Cissi


Datum: -

Tid: -

Pris: 2400kr inklusive Klicker med armband samt fika.

Plats: Wenngarn

Klicker 2 (Fortsättningskurs)

Kurs för er som gått nybörjarkurs eller är van att arbeta med klicker sedan tidigare.

Vi tränar tajming, cirkuskonst och valfria övningar som ni önskar bli bättre på.

Instruktör: Cissi


Datum: -

Tid: -

Pris: 2400kr inklusive fika.

Plats: Wenngarn